Langzamer leven!

Tijd is geld. Dat betekent dat we ons werk zo snel mogelijk moeten doen, want als we ons werk in een langzamer tempo doen kost dat geld. Zegt men. Efficiëntie, daar gaat het om in onze moderne samenleving. We worden geacht een doel te bereiken met zo weinig mogelijk middelen. Om iets te bereiken mag dat dus niet teveel geld, tijd of inspanning kosten.

Sneller is niet gelijk aan beter!

Alles moet tegenwoordig met een flitsende snelheid gebeuren. De mensheid is niet langer geneigd om ergens op te wachten. Als we een product bestellen willen we het zo snel mogelijk ontvangen. In de rij staan voor de kassa of met de auto in een lange file terechtkomen is voor de meeste mensen afschuwelijk. Zelfs het mobiele internet moet nog sneller en efficiënter, vindt men. Daarom is de ontwikkeling van 5G gaande. Het stroomverbruik zal hierdoor gigantisch oplopen. 5G is dus onvriendelijk voor het milieu. Maar de technologie raast voort en bekommert zich niet of nauwelijks om de natuurlijke omgeving! Sneller staat gelijk aan beter, zegt men. Maar is sneller écht beter? Als we naar Moeder Natuur kijken merken we dat alles een eigen ritme heeft. Een harmonieus ritme. De snelheid waar we tegenwoordig mee te maken hebben hakt op een disharmonische manier in op onze levens en op het natuurlijke levensritme van mens en natuur. De flitsende snelheid van onze samenleving zorgt voor een heleboel onnodige stress en is uiteindelijk destructief!

Gevangenschap

Het hele leven is gevangen in nummers. De cijfers van de klok en de getallen op onze bankrekening zijn ons de baas geworden. We laten ons hierdoor enorm beperken. Nummers zijn in het leven geroepen om een mate van beperktheid uit te drukken. Daarom zijn tijd en geld ook altijd schaars. We denken dat we nooit genoeg tijd en nooit genoeg geld hebben.

Kwalitatief

Het probleem is dat we onze tijd en ons geld vaak verkwisten aan banale zaken. De snelheid van onze maatschappij gaat gepaard met massaproductie. Kwantiteit is de norm. Meer is beter, zegt men. Maar zoals sneller niet beter is, is méér ook niet beter. Het zijn illusies. Het leven wordt veel mooier als we langzamer gaan leven. Langzamer leven betekent een kwalitatief beter leven, afgestemd op ons eigen natuurlijke ritme. We kunnen weer genieten van het leven en ervaren een innerlijk gevoel van rijkdom. We laten ons niet langer verleiden door de razernij van de moderne samenleving. Langzamer leven is definitief de weg naar duurzaamheid!

radon