De verslavingsmaatschappij

Onze westerse samenleving is een consumptiemaatschappij. De mensheid wordt middels reclame aangemoedigd om allerlei artikelen te kopen. Artikelen die vaak nergens voor nodig zijn en dus overbodig zijn. Voor velen is winkelen echter een leuk tijdverdrijf. Het aanschaffen van nieuwe spullen geeft immers een kortstondig gevoel van ‘geluk’, van verzadiging. Maar zodra dit verzadigingsgevoel is uitgewerkt, hunkeren we alweer naar de aankoop van het volgende product dat onze innerlijke leegte moet vullen. Over verslaving gesproken!

Vicieuze cirkel

Onze verslaving aan nieuwe spullen kost veel geld. We besteden veel tijd aan (hard) werken om geld te verdienen. Vervolgens geven we ons zuur verdiende geld net zo vlug weer uit om het ene product na het andere te kopen. Zonder dat we het in de gaten hebben zitten we vast in een degeneratief systeem. Degeneratief voor ons zelf en degeneratief voor onze natuurlijke omgeving. Onze verslaving aan nieuwe spullen heeft ons tot slaaf gemaakt van onze eigen begerigheid. Het is een bodemloze put. We vergaren en vergaren en zijn allen verslaafde consumenten geworden en zo houden we onze consumptiemaatschappij in stand. En tegelijkertijd houdt de moderne consumptiemaatschappij onze verslaving in stand. Deze vicieuze cirkel moet nodig worden doorbroken omdat onze materialistische levenswijze weinig duurzaam is en schadelijke gevolgen heeft voor mens en milieu!

Constipatie

Onze passieve levenshouding is weinig creatief. We nemen veel te veel tot ons. We consumeren een teveel aan spullen, we verorberen teveel voedsel en we nemen teveel berichten tot ons via de sociale media. Als we ons huis, ons lichaam en onze geest vol blijven proppen raken we verstopt. Dit is niet goed voor onze gezondheid en niet goed voor de gezondheid van onze natuurlijke omgeving. Ook onze samenleving lijdt aan constipatie. Van een gezonde circulatie van goederen en diensten is allang geen sprake meer. Onze consumptieverslaving maakt ons steeds armer en armer in plaats van rijker. We steken onszelf in de schulden als we niet goed opletten. Een opeenhoping van onnodige spullen en een opeenhoping van schulden is het gevolg. De creditcard is feitelijk een ramp. Het stimuleert onze verslaving aan consumeren en verrijkt het systeem van banken en creditcardmaatschappijen, die (hoge) rentes doorberekenen aan hun klanten. Zo worden de rijken rijker en de armen armer. Onze samenleving is daardoor in een verschrikkelijke disbalans geraakt.

Consuminderen

De enige manier om onze macht als consument terug te vorderen is door onze passieve levenshouding op te geven en te gaan consuminderen. We moeten creatief en bewust in het leven staan en ons niet langer laten verleiden door de hoeveelheid reclame die dagelijks op ons af komt.

Gooi de creditcard weg en maak schoon schip! Het kortstondige gevoel van zogenaamd geluk middels de aanschaf van het zoveelste nieuwste snufje staat in geen verhouding tot de heerlijke sensatie van ontlast te zijn van een heleboel troep in ons leven en van de hierboven genoemde nare consequenties!

Het belang van slow fashion

We leven in een wereld waar duurzaamheid langzaam maar zeker belangrijker wordt, maar nog zeker een lange weg te gaan heeft. De mode-industrie is één van de vervuilendste industrieën die we hebben, omdat zij inspeelt op de fast fashion. Oftewel, volledige kledingcollecties die na een paar weken de vuilcontainer in kunnen omdat het niet meer in de mode is en dus niet meer verkocht kan worden. Bovendien zijn de productieomstandigheden van fast fashion vaak erg schrijnend.

Wat kun je zelf doen tegen fast fashion?

Duurzaamheid is hierbij het sleutelwoord. Kijk eens goed in je kledingkast en realiseer je hoeveel kleding je eigenlijk al hebt. Wil je toch iets nieuws? Koop dan iets wat lang meegaat, zoals bijvoorbeeld een leren jas. Of koop vintage kleding wat ook nog eens heel trendy en betaalbaar is! Ook kringloopwinkels en vrijmarkten hebben een heleboel tweedehands kleding voor een heel zacht prijsje. Meer weten over kledingmerken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan? Hier vind je tien goede initiatieven, en hier nog wat laatste tips om je kledingkast zo groen mogelijk te maken.

Het belang van slow fashion is dus enorm, jaarlijks wordt er nu nog 135 miljoen kilo aan textiel weggegooid. Dit is heel belastend voor het milieu en bovendien wordt het grootste deel niet eens gerecycled. Gelukkig gaat het wel de goede kant op met grote modeketens als H&M. Verandering is onderweg, want het is hard nodig.

Dakisolatie, duurzaam en uiteindelijk goedkoper!

Veel oudere woningen en bedrijfspanden hebben een niet-geïsoleerd dak. Zeker in de winter ontsnapt een groot deel van de hitte via het dak. Slecht voor de duurzaamheid van je pand, je stookkosten én je leefgenot! Investeer dus in dakisolatie, eventueel te bekostigen met een Qeld.com bedrijfslening. Lees hier vraag en antwoord over deze klus.

Waartegen beschermt isolatie nog meer?

Isolatie van het dak neemt ook een deel van het geluid vanaf buiten weg. Een beschadigd dak wordt beschermd tegen binnendringend vocht. Dit kan leiden tot rot, schimmels, huiszwam en gezondheidsklachten.

Is binnen- of buitenisolatie van het dak beter?

Buitenisolatie is een goed idee als het dak ouder is, geen vochtwerend onderdak heeft en/of lekt. Ook levert het minder overlast op. Binnenisolatie is over het algemeen goedkoper. Het hangt dus van de situatie af.

Kan ik zelf mijn dak isoleren?

Dit is af te raden. Om een naadloos isolerend dak te krijgen is het beter om de klus over te laten aan een vakman. Zelf op een dak werken is altijd gevaarlijk!

Is isolatie op elk soort dak mogelijk?

Bijna elk hellend en plat dak kan van een isolerende laag worden voorzien.

Wat kost het isoleren van een dak?

Dat hangt af van de materialen die gebruikt worden, het oppervlak van een dak, en de tarieven van de aannemer in kwestie. De prijs per vierkante meter kan variëren van 50 tot 200 euro. Dit is een investering die zich in de praktijk snel terugverdient.

radon