De snelste manieren om je huishouden duurzamer te maken

Om je ecologische voetafdruk te verkleinen hoef je echt niet een radicale verandering in je leefstijl aan te brengen. Ook kleine, alledaagse aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat jij en je huisgenoten verantwoordelijker met de natuur omgaan en minder beslag leggen op de uitputbare bronnen van grondstoffen die ons resten. Je kunt je huishouden aanzienlijk duurzamer maken door middel van minimale aanpassingen. Doe er dus je voordeel mee!

Draag truien en andere kledingstukken van natuurlijke materialen

Truien van biologisch katoen, linnen of hennep belasten de aarde in veel mindere mate dan synthetische truien, die immers gemaakt zijn van aardoliederivaten. Als de planten waaruit de truien vervaardigd zijn met weinig tot geen pesticiden en bovendien regeneratief geteeld zijn, verdienen deze duurzame truien uiteraard de voorkeur!

Stap over op groene energie

Loopt je energiecontract bijna af? Of neem je al jaren achtereen stroom af van dezelfde leverancier? Dan is het nu de hoogste tijd om het nuttige met het aangename te combineren, en over te stappen naar een energiebedrijf dat groene stroom levert. De kans is bovendien groot dat je als nieuwe klant flink wat korting krijgt en de stroom die je gaat gebruiken is afkomstig uit duurzame bronnen zoals de zon, de wind en biomassa.

Maak je tuin ecologisch verantwoord

Is jouw tuin helemaal betegeld of groeien er enkel niet-inheemse planten? Dan zou je je buitenruimte eens kunnen herzien. Verwijder de exotische struiken en vul je tuin met inheemse plantensoorten. Want vergeet niet dat ook de prachtige Nederlandse bloemen en planten het goed doen in je tuin en de noodzakelijke nectar leveren aan bijen en andere nuttige insecten. En door tegels te verwijderen zorg je bovendien voor een betere infiltratie van grondwater en een vochtiger microklimaat buitenshuis.

Stook je huis warm met slimme apparatuur

Moderne kachels en andere slimme apparaten zorgen ervoor dat je minder fossiele brandstoffen hoeft te verstoken om je woonruimte op een aangename temperatuur te houden. Pelletkachels verbranden duurzaam geteeld houtafval, warmtepompen verhitten je huis zonder bovenmatig beslag te leggen op elektriciteit, en zonneboilers genereren warmte uit zonne-energie. Denk ook aan een goede isolatie van het plafond, de muren en de vloer om de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te kunnen houden.

Ga voor tweedehands spullen

Ook je huis kun je opknappen met respect voor het milieu. Tweedehands aankopen kunnen een even mooi resultaat opleveren als nieuwkoop. Door op zoek te gaan naar mooie tweedehands meubels, decoraties, stoffen en zelfs vloeren, voorkom je dat er nieuw hout, aardolie of steen moet worden gebruikt om jouw huis op te fleuren. Er zijn tal van mogelijkheden om tweedehands spullen op te knappen waardoor deze objecten even mooi of zelfs aantrekkelijker kunnen worden gemaakt dan de dertien-in-een-dozijn meubels en andere decoraties die vaak uit ruwe grondstoffen geproduceerd worden waarvoor een gigantische hoeveelheid energie nodig is.

radon