• Home
  • 2021
  • augustus
  • 21

Een duurzame levensstijl

Duurzaam leven, we horen deze leus steeds vaker voorbijkomen. Maar wat behelst een duurzame levensstijl? Wat moet je doen en wat moet je laten als je duurzaam wilt leven? Eigenlijk kun je op verschillende manieren duurzaam bezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld je woning duurzaam maken, duurzame energie gebruiken en je kunt voor duurzame spullen kiezen.

De consumptiesnelheid verminderen

Er zijn steeds meer mensen die een duurzame levensstijl nastreven. Ze willen bewuster leven en hun steentje bijdragen aan het verminderen van de consumptiesnelheid. Want ook dat is een vorm van duurzaamheid. Zo kun je ervoor kiezen om een auto tien jaar te gebruiken in plaats van maar vier jaar. En in plaats van een gloednieuwe computer zou je een refurbished apparaat kunnen aanschaffen, bijvoorbeeld een handige Macbook pro 13 inch refurbished of een ander refurbished model. Het voordeel van een refurbished Macbook is dat je er minder voor hoeft te betalen en toch een zeer kwalitatieve laptop hebt. Een ander belangrijk voordeel van de aankoop van refurbished apparaten is dat de levensduur ervan verlengd wordt: de reeds gebruikte apparaten zijn goed nagekeken – en eventueel gerepareerd – en zijn dus zo goed als nieuw.

Het 3 R-model

Een duurzame levensstijl is in feite gebaseerd op een drietal punten, het zogeheten 3 R-model: Reduce, Reuse & Recycle. Het eerste punt behelst het verminderen van de consumptiesnelheid en het tweede punt staat voor het hergebruik van apparatuur en andere spullen. Bij het derde punt dien je je af te vragen of het product recyclebaar is. Hoe minder we met z’n allen de aarde belasten hoe beter. Door de R-ladder te hanteren kunnen we onze mondiale voetafdruk verkleinen.

Reduceren

De eerste R – reduceren – is wellicht de belangrijkste. Hoe minder we aanschaffen, hoe minder we immers hoeven te recyclen. Niet noodzakelijke producten kunnen we beter laten liggen en alles wat we al hebben kunnen we vast nog wel wat langer gebruiken. Let vooral ook op het verpakkingsmateriaal: een overdaad aan karton en papier – om het vervolgens weg te gooien – is immers nergens voor nodig. Het is echter niet zo dat we helemaal niets meer kunnen kopen, maar het is belangrijk om bewust inkopen te doen. En heb je iets wat je niet meer gebruikt? Probeer er dan iemand anders blij mee te maken, dan krijgt het product ten minste een tweede leven.

radon